Διαφαινόμενη απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια;

Διαφαινόμενη απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια;

Καθώς η παγκόσμια κρίση βαθαίνει, μια βασική ανησυχία έχει αναδειχθεί στο προσκήνιο – ο αντίκτυπος της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου στην παραγωγή τροφίμων. Η Yara, ένας εξέχων νορβηγός κατασκευαστής λιπασμάτων, έχει εκδώσει μια αυστηρή προειδοποίηση, καταδεικνύοντας το πιθανό πλήγμα που θα μπορούσε να προκαλέσει στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Η γένεση αυτής της επικείμενης κρίσης έγκειται στην εκπληκτική αύξηση των τιμών του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου. Αυτές οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη σχεδόν δεκαπενταπλάσια, διαταράσσοντας την παραγωγή αμμωνίας της Yara, ένα θεμελιώδες στοιχείο για την κατασκευή χημικών λιπασμάτων. Ο ρόλος της αμμωνίας δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί – είναι ένα λυχνάρι για τη διασφάλιση της συνέχειας και της ασφάλειας της παραγωγής τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο Svein Tore Holsether, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Yara, έχει διατυπώσει αυτή την ανησυχία χωρίς αβεβαιότητα. «Η κρίσιμη σημασία της ευρωπαϊκής παραγωγής αζώτου για την υποστήριξη της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας απειλείται», υποστήριξε ο Holsether. «Η εκπληκτική άνοδος των τιμών του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αποτελεί πιθανή καταστροφή, ιδιαίτερα για τις πιο φτωχές περιοχές παγκοσμίως».

Η προειδοποίηση του Holsether δίνει μια ανησυχητική εικόνα για τη γεωργική βιομηχανία. Καθώς η τιμή των λιπασμάτων, που συνδέεται με τις τιμές του φυσικού αερίου, συνεχίζει την ανοδική της τροχιά, οι αγρότες μπορεί να βρεθούν να μειώνουν τη χρήση τους. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής τροφίμων, προκαλώντας δυνητικά σοκ σε μια ήδη εύθραυστη παγκόσμιο σύστημα προμήθειας τροφίμων.

Παρά αυτές τις αυξανόμενες ανησυχίες, η Holsether υπόσχεται να συνεχίσει τις προσπάθειες της Yara για την υποστήριξη της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων. Υποσχέθηκε να ενισχύσει τη δέσμευση της εταιρείας να παρέχει στους αγρότες τα απαραίτητα λιπάσματα. Ωστόσο, τόνισε ότι το τρέχον σενάριο υπογραμμίζει την απόλυτη ανάγκη για πιο ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων.

Διαβάστε περισσότερα  Κλιματική Αλλαγή: Η Αγροτική Ανθεκτικότητα της Νότιας Ευρώπης

Η τρέχουσα κρίση, επιμένει ο Holsether, θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τους ηγέτες του κλάδου. Πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να θωρακίσουν το παγκόσμια προσφορά τροφίμων από τέτοιες ασταθείς δυνάμεις της αγοράς. Η διαφύλαξη αυτού του βασικού αγαθού απαιτεί συλλογική δράση και καινοτόμες στρατηγικές.

Παραδόξως, η αύξηση της τιμής δεν ήταν εντελώς επιζήμια για τη Yara. Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου της εταιρείας ανέφεραν αύξηση των πωλήσεων κατά ένα επιβλητικό 46%, φτάνοντας σχεδόν τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα λειτουργικά κέρδη παρουσίασαν επίσης θετική τάση. Ωστόσο, η εταιρεία βυθίστηκε σε καθαρή ζημία 143 εκατομμυρίων δολαρίων λόγω των δυσμενών συναλλαγματικών διακυμάνσεων και της μείωσης της αξίας ενός έργου εξόρυξης φωσφορικών αλάτων.

Παρόλα αυτά, η εταιρεία κατάφερε να εξασφαλίσει καθαρά κέρδη 340 εκατομμυρίων δολαρίων κατά το τρίτο τρίμηνο. Οι μετοχές της Yara γνώρισαν επίσης άνοδο, με άνοδο 1,5% στις απογευματινές συναλλαγές. Αυτή η άνοδος ξεπέρασε τις επιδόσεις του κύριου δείκτη OBX, ο οποίος σημείωσε μόνο αύξηση 1,4%.

Αυτή η εξελισσόμενη κατάσταση αποκαλύπτει τη διασύνδεση των αγορών ενέργειας και της παραγωγής τροφίμων. Υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης ισχυρών και βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού, ιδιαίτερα σε περιόδους παγκόσμιας κρίσης. Εκθέτει την κρίσιμη ανάγκη για βιώσιμες ενεργειακές εναλλακτικές λύσεις για την εξασφάλιση της παραγωγής τροφίμων μακροπρόθεσμα. Οι συνέπειες αυτού είναι τεράστιες, ιδιαίτερα για εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι σε αυτές τις δυνάμεις της αγοράς. Ήρθε η ώρα οι παγκόσμιοι ηγέτες να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν αυτήν την άνευ προηγουμένου πρόκληση.

Πηγή: