Έξοδος των Jean Hackensmith & Joseph Mcdowell

Έξοδος των Jean Hackensmith & Joseph Mcdowell

Εξοδος πλήθους

από τους Jean Hackensmith & Joseph Mcdowell

Είδος: Επιστημονική φαντασία

ISBN: 9798867037307

Μήκος εκτύπωσης: 315 σελίδες

Κριτική από Kathy L. Brown

Μπορούν οι σοφότεροι ηγέτες της Γης, οι πιο έξυπνοι επιστήμονες και οι πιο καινοτόμοι τεχνικοί να εξασφαλίσουν την επιβίωση της ανθρωπότητας;

Εξοδος πλήθους παρουσιάζει στον αναγνώστη τις υψηλότερες καταστάσεις υψηλού κινδύνου: ένα περιπλανώμενο αστέρι νετρονίων θα καταστρέψει το ηλιακό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του πλανήτη Γη, μέσα σε πενήντα χρόνια από την πρώτη του ανακάλυψη. Το βιβλίο ανοίγει το 2023 και οι προετοιμασίες για μια μικρή ομάδα ανθρώπων προσφύγων να εγκαταλείψουν τη Γη έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Όμως τα βαρυτικά αποτελέσματα του αστέρα που πλησιάζει αρχίζουν να προκαλούν μια σειρά από φυσικές καταστροφές.

Γεγονότα των τελευταίων ετών πριν την αναχώρηση αποτελούν την πλοκή, η οποία επικεντρώνεται στον επικεφαλής αστροφυσικό, Γκάρετ Λονγκ. Ο πατέρας του ξεκίνησε τις εργασίες για την τεχνολογία πρόωσης για να μεταφέρει τεράστια διαστημόπλοια χωρητικότητας 10.000 ατόμων σε μακρινούς πλανήτες και ο Γκάρετ πρέπει να ολοκληρώσει τη δουλειά. Οι περισσότερες από τις προκλήσεις του έργου προέρχονται από σεισμούς, ηφαιστειακές εκρήξεις και επικές πλημμύρες που επηρεάζουν το υπόγειο εργοτάξιο κατασκευής διαστημόπλοιων, αλλά ο Garrett έχει επίσης το μερίδιο του σε διαπροσωπικές συγκρούσεις. Θεωρεί έναν συνάδελφο υπεύθυνο για τον θάνατο του πατέρα του σε μια έκρηξη δοκιμαστικής πτήσης, έναν άνθρωπο με τον οποίο πρέπει να συνεργαστεί στενά. Ο Γκάρετ αγαπά επίσης μια από τις υφιστάμενές του φυσικούς, την Τζένιφερ, η οποία αποκρούει τις προόδους του.

Το σκηνικό του μυθιστορήματος περιορίζεται στο εργοτάξιο κατασκευής διαστημοπλοίων των ΗΠΑ και στα περίχωρά του. Οι χαρακτήρες έρχονται σε επαφή με παγκόσμιους ηγέτες και επιστήμονες, επομένως ακούμε τι συμβαίνει με την προσπάθεια εκκένωσης σε άλλες ηπείρους και οι ειδήσεις ενημερώνουν τους επιστήμονες και τον αναγνώστη για το αυξανόμενο χάος του έξω κόσμου. Αυτά τα κομμάτια ειδήσεων λειτουργούν καλά για να γειώσουν τις τεχνικές πτυχές της ιστορίας με τις ανθρώπινες συνέπειες της τρομερής κατάστασης.

Διαβάστε περισσότερα  Ένα μπολ μπισκότα paleo κομματάκια σοκολάτας

Η ερώτηση της ιστορίας, “Πώς θα ταξιδέψει ένα μικροσκοπικό απομεινάρι της ανθρωπότητας σε έναν νέο πλανήτη;” συγχωνεύεται όμορφα με την ερώτηση του κύριου χαρακτήρα, «Θα κάνει ο Γκάρετ την εκκένωση να γίνει εγκαίρως;»

Τα πισωγυρίσματα, όπως μια κατακλυσμική πλημμύρα που κατακλύζει την περιοχή γύρω από το εργοτάξιο, είναι εξαιρετικά δραματικά, με καλό ρυθμό και τεταμένη. Ωστόσο, κάθε πρόβλημα λύνεται με επιτυχία και αρκετά γρήγορα και η ομάδα προχωρά στο επόμενο εμπόδιο. Έτσι, το μυθιστόρημα μοιάζει, κατά κάποιο τρόπο, σαν μια σειρά συνδεδεμένων διηγημάτων.

Οι περισσότεροι από τους χαρακτήρες του βιβλίου είναι οι επιστήμονες και οι πολιτικοί ηγέτες που είναι υπεύθυνοι για το έργο. Η άφιξη μερικών τακτικών ανθρώπων, προσφύγων που μετά βίας έχουν επιβιώσει από τις κακές συνέπειες της κοινωνικής κατάρρευσης έξω από το συγκρότημα, ανοίγει την ιστορία. Η σπαρακτική τους κατάστασή τους βάζει ένα ανθρώπινο πρόσωπο στην ανώνυμη μάζα του πόνου που περιγράφεται στις αναφορές υψηλού επιπέδου που λαμβάνουν εκείνοι στο συγκρότημα.

Από αυτήν την ομάδα, ο Μπεν είναι ένας ξεχωριστός χαρακτήρας—ένας αρνητής άστρων νετρονίων (και Star Trek fan), ο οποίος προσαρμόζεται αρκετά καλά στη ζωή του διαστημόπλοιου. Όταν η κόρη του Τζένιφερ του λέει ότι το αστέρι νετρονίων θα καταστρέψει τον πλανήτη, ο Μπεν αντεπιτίθεται, Μπα. Αυτό είναι απλώς ένα σωρό κουκέτες.”Και η αντίδρασή του στο σχέδιο Exodus είναι εξίσου λαϊκή. «Ακούω ότι υπάρχουν όλα τα μεγάλα λάθη. Ακόμα και ο Πρόεδρος ». «Ο Garrett σχεδίασε τον κινητήρα στημονιού που θα κάνει εφικτό το ταξίδι σε έναν νέο πλανήτη», πρόσθεσε η Jennifer. Προς έκπληξη του Γκάρετ, άκουσε την περηφάνια στη φωνή της — περηφάνια για το κατόρθωμά του. Ο Μπεν χαμογέλασε, με εμφανή τον σκεπτικισμό του. «Ένα warp drive, ε; Λοιπόν, έχετε και τον καπετάνιο Κερκ κρυμμένο σε αυτό το διαστημόπλοιό σας;»

Ενώ το μυθιστόρημα επικεντρώνεται στις τεχνικές και υλικοτεχνικές πτυχές της εκκένωσης 100.000 ανθρώπων από τη Γη και της εγκατάστασης τους σε έναν μακρινό πλανήτη, πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα επιλύονται πολύ πριν ξεκινήσει η αφήγηση. Σε αυτόν τον κόσμο της ιστορίας, πενήντα χρόνια πόρων έχουν διατεθεί για το έργο εκκένωσης. Ερωτήσεις που κυμαίνονται από το “Μπορεί να σταματήσει αυτό το αστέρι;” στο “Είναι αυτό το σχέδιο η καλύτερη επιλογή για όλους;” είναι πιθανές πτυχές της πλοκής για ένα άλλο βιβλίο, όχι για αυτό. Για παράδειγμα, η αξιολόγηση DNA, ο έλεγχος προσωπικότητας και η ψυχολογική αξιολόγηση χρησιμοποιούνται για την επιλογή των εκτοπισθέντων, αλλά κάποιος έχει ήδη καθορίσει τα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν καλύτερα για διαστημική πτήση. Η κατάταξη, η ευφυΐα και η εγγύτητα με την εξουσία έχουν το προνόμιό τους, το οποίο είναι ρεαλιστικό και αναγνωρίζεται στην ιστορία, αλλά μπορεί να γίνει περισσότερο εξονυχιστικό.

Διαβάστε περισσότερα  Κριτική βιβλίου: Janie από την Kendall Roberts

Εξοδος πλήθους βασίζεται στην τεχνολογία και καθιστά τις σύνθετες ιδέες κεντρικές του βιβλίου κατανοητές από τον μη επιστημονικό αναγνώστη. Η Τζένιφερ εξηγεί στον Γκάρετ την πηγή της έκρηξης της δοκιμαστικής πτήσης και στον αναγνώστη, «Βλέπεις αυτή την αιχμή; Τώρα κοίτα εδώ». Υπέδειξε ένα άλλο σημείο. 'Υπήρχε μικρός διακύμανση στις ενδείξεις της πολλαπλής μεταφοράς από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε η μονάδα warp, αλλά αυτό αιχμηρά εδώ—» έδειξε ξανά το πρώτο σημείο»— λίγο πριν Υδροχόος καταστράφηκε. Θα μπορούσε αυτό να σημαίνει ότι η ενέργεια ξέφευγε από την πολλαπλότητα;»

Οι αναγνώστες που εμπλέκονται σε τεταμένες, υψηλού κινδύνου καταστάσεις και καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις για σχεδόν αδύνατες προκλήσεις θα βρουν πολλά να απολαύσουν Εξοδος πλήθους.


Σας ευχαριστούμε που διαβάσατε την κριτική βιβλίου της Kathy L. Brown για Εξοδος πλήθους από τους Jean Hackensmith & Joseph Mcdowell! Αν σας άρεσε αυτό που διαβάσατε, αφιερώστε λίγο χρόνο μαζί μας στους παρακάτω συνδέσμους.