Κριτική βιβλίου: Archipelago του HR Hawkins

Κριτική βιβλίου: Archipelago του HR Hawkins

Αρχιπέλαγος

με HR Hawkins

Είδος: Επιστημονική φαντασία

ISBN: 9781399972512

Μήκος εκτύπωσης: 402 σελίδες

Κριτική από τον Warren Maxwell

Μια διαπλανητική εξερεύνηση της πολιτικής, της ηθικής και της ανθρώπινης αναζήτησης να ανήκει κάπου

Με φόντο χιλιετίες στο μέλλον, σε μια εποχή όπου η ανθρωπότητα είναι διασκορπισμένη σε αμέτρητα συστήματα πλανητών και κυβερνάται από παγκόσμιες γραφειοκρατίες, συναντάμε τον Ρεν, έναν πράκτορα στην υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων για την πιο ισχυρή πλανητική ομάδα, την Ομοσπονδία Πυρήνων Πλανητών (CPF).

Φθαρμένος και όλο και πιο απογοητευμένος από τις κρυφές αποστολές του να αποσταθεροποιεί κυβερνήσεις και να υποκινεί επαναστάσεις σε ασθενέστερους πλανήτες, αναζωογονείται όταν το Archipelago (Arc), ένα μυστηριώδες σύμπλεγμα πλανητών που διέκοψε κάθε επικοινωνία πριν από δεκαετίες, στέλνει ένα μήνυμα στο CPF, καλώντας μια αντιπροσωπεία να επισκεφθεί και να επανεκκινήσει τις διπλωματικές σχέσεις. Συμμετέχοντας σε ένα πλήρωμα τριών άλλων αντιπροσώπων από ανταγωνιστικά πλανητικά συστήματα, ο Ρεν φτάνει στο Arc με οδηγίες να χειραγωγήσει εναλλακτικά την κατάσταση προς όφελος του CPF ή να υποστηρίξει τους άλλους αντιπροσώπους να υπονομεύσουν την κυβέρνηση του Arc και να θέσουν τις βάσεις για μελλοντική εκμετάλλευση.

«Αυτό δεν ήταν σπίτι με οποιαδήποτε συμβατική έννοια. Ο Ρεν δεν ήταν από το Super Paradise. Διάολε, δεν ήταν καν από το Μαρακές, αλλά σπάνια έχανε χρόνο σκεπτόμενος το Παλάου, έναν κόσμο περίπου εξήντα έτη φωτός μακριά, όπου είχε γεννηθεί και είχε περάσει τα πρώτα του είκοσι χρόνια».

Κάτω από το επαγγελματικό εξωτερικό του Ρεν κρύβεται μια αβάσιμη και μια βαθιά λαχτάρα για κοινότητα και ανήκειν. Οι γονείς του ήταν ιθαγενείς του Arc που πιάστηκαν στο σύστημα πλανητών CPF όταν ο Arc διέλυσε τη σύνδεση με τον υπόλοιπο ανθρώπινο πολιτισμό δεκαετίες νωρίτερα. Καθώς γίνεται ένας από τους πρώτους ξένους που θα δει την πλούσια φυσική ομορφιά των κόσμων του Arc σε πενήντα χρόνια, ο Ren αγωνίζεται ταυτόχρονα να δημιουργήσει μια σύνδεση μεταξύ του αίματος που τρέχει στις φλέβες του και του εξωγήινου πλανήτη στον οποίο βρίσκεται. Μια σύγκρουση κοινωνικών Οι αρχές, οι κυβερνητικές δομές και οι ανθρώπινες αξίες διαδραματίζονται τόσο σε μικροσκοπική όσο και σε μακρο-κλίμακα στο Arc, καθώς ο Ren περιηγείται στα κυβερνητικά συμφέροντα που εκπροσωπεί και στις προσωπικές επιθυμίες που δεν μπορεί να καταστείλει.

Διαβάστε περισσότερα  This Is Who We Are Now by James Bailey

«Στην Ιεριχώ, μπήκε κατευθείαν σε ένα πλατύ δασικό ξέφωτο γεμάτο με ηλιακό φως. Μονοπάτια τυλίγονταν μέσα από τα δέντρα προς όλες τις κατευθύνσεις σαν να στεκόταν σε μια τρύπα ποτίσματος ζώων στη μέση μιας σαβάνας. Δεν υπήρχε ούτε ένα τεχνητό πράγμα εκτός από τη σφαίρα του οψιανού της πύλης».

Κινούμενος μέσα από διαφορετικούς πλανήτες και περιβάλλοντα, ο Hawkins επιδεικνύει πλούσια φαντασία και ικανότητα να συλλαμβάνει φουτουριστικές καινοτομίες. Τα εμφυτεύματα υπολογιστή αποτελούν τακτικό μέρος του κόσμου αυτού του μυθιστορήματος, με τηλεπάθεια που βασίζεται στην τεχνολογία και κάθε είδους ιδέες στην ιστορία. Οι πύλες τηλεμεταφέρουν ανθρώπους μεταξύ πλανητών, τα τρένα λειτουργούν μέσω σηράγγων που τροφοδοτούνται με βαρύτητα και η γήινη διαμόρφωση έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό μέσο με το οποίο οι άνθρωποι αποικίζουν νέους πλανήτες.

Τα τεχνολογικά επιτεύγματα περιγράφονται όμορφα και συναρπαστικά, δίνοντας στους πολλούς κόσμους που συναντάμε σε αυτό το βιβλίο μια ξεχωριστή γεύση και ένα απτικό frisson. Στο πνεύμα της κλασικής επιστημονικής φαντασίας, αυτές οι πολλές νέες εφευρέσεις παρέχουν μια νέα προοπτική σε διαχρονικά ζητήματα, όπως η σχέση του ανθρώπου με την τεχνολογία, τι συνιστά δικαιοσύνη και τα όρια μεταξύ ελευθερίας και ιδιωτικότητας.

Ταυτόχρονα, υπάρχει μια ευδιάκριτη τάση να επιδίδεται σε περιγραφές που βυθίζουν μέρη του βιβλίου. Οι περιγραφές της υπαρξιακής επιθυμίας του Ρεν για μια συγκεκριμένη ταυτότητα επαναλαμβάνονται χωρίς να εμβαθύνουν σε μια πιο τρισδιάστατη διερεύνηση της μοναξιάς και του ανήκειν στις ανθρώπινες υποθέσεις. Εγείρονται προκλητικά ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα ενός ατόμου να δημιουργήσει την ταυτότητά του από το μηδέν, αλλά πολλά επακόλουθα ερωτήματα σχετικά με την αναπόφευκτη θυσία και τους συμβιβασμούς που αυτό θα συνεπαγόταν δεν λύθηκαν. Ωστόσο, τα υποκείμενα θέματα είναι υποβλητικά. Στην αντίθεση μεταξύ Arc και CPF βρίσκουμε μια διδακτική σύγκρουση σχετικά με τη φύση της κυβέρνησης, την ένταση μεταξύ εξουσίας και διαφθοράς και την ηθική του αποικισμού. Αυτές και άλλες τεράστιες ανησυχίες προκαλούν Αρχιπέλαγος νιώθω σαν ένα βιβλίο που γράφτηκε για σήμερα. Μιλάει για κάθε θέμα hot button που ταράζει τον πολιτικό κόσμο με έναν αναζωογονητικό, εμπνευσμένο από επιστημονική φαντασία φακό.

Διαβάστε περισσότερα  Γνωρίστε αυτά τα φιλικά, επιδεικτικά πουλιά

Μια κλασική ιστορία επιστημονικής φαντασίας στην οποία οι υπερβολές μιας μορφής διακυβέρνησης έρχονται σε αντίθεση με μια άλλη, Αρχιπέλαγος δημιουργεί ένα συναρπαστικό φουτουριστικό σύμπαν όπου η βασική σύγχρονη ηθική και αξίες επαναξιολογούνται προσεκτικά.


Σας ευχαριστούμε που διαβάσατε την κριτική βιβλίου του Warren Maxwell Αρχιπέλαγος από τον HR Hawkins! Αν σας άρεσε αυτό που διαβάσατε, αφιερώστε λίγο χρόνο μαζί μας στους παρακάτω συνδέσμους.