Κριτική βιβλίου: Janie από την Kendall Roberts

Κριτική βιβλίου: Janie από την Kendall Roberts

Janie

με Κένταλ Ρόμπερτς

Είδος: Επιστημονική Φαντασία / Western

ISBN: 9798891320017

Μήκος εκτύπωσης: 232 σελίδες

Εκδότης: Atmosphere Press

Κριτική από τον Nick Rees Gardner

Η συνέχεια του συναρπαστικού ντεμπούτου του στα γουέστερν, της Kendall Roberts Janie παίρνει έναν πιο μηρυκαστικό τόνο για να εξερευνήσει τις επιπλοκές της χαμένης αγάπης και τις δύσκολες σχέσεις σε μια κερδοσκοπική και μαγική Άγρια Δύση.

Ενώ η Κένταλ Ρόμπερτς Οπλοφορείς επικεντρώθηκε στον Φιν και τον Γουίλ, στερημένα ορφανά λυγισμένα για εκδίκηση, Janie εξερευνά τους μετασεισμούς της ίδιας εκδίκησης. Το βιβλίο ξεκινά με μια αναμέτρηση στην πόλη Victory, μια τελική όπλο μάχη στην οποία ο εραστής της Janie, Will, δολοφονείται.

Χαμένη στη θλίψη και χωρισμένη από τους άλλους πρώην συντρόφους της στην εκδίκηση (Φιν και Ντέιβιντ ΜακΦέιλ), η Τζάνι ψάχνει έναν τρόπο να επανασυνδεθεί με τη χαμένη της αγάπη. Αν και το ταξίδι της Janie απέχει πολύ από το να είναι ειρηνικό, οι εχθροί που αντιμετωπίζει δεν είναι τόσο φυσικοί ή βίαιοι όσο ο στρατός των πρακτόρων του κυβερνήτη Hogg που κάποτε σκότωσε εκείνη και τους φίλους της. Τώρα η Janie πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην αγάπη και την απώλεια σε έναν μαγικό κόσμο γεμάτο με εναλλακτικές πραγματικότητες.

Με τον Will νεκρό, η Janie βρίσκει τον εαυτό της να έρχεται σε επαφή με περίεργους συμμάχους για να τον εκδικηθεί και, τελικά, να τον φέρει πίσω. Ματαιωμένη στην προσπάθειά της να δολοφονήσει τον Κυβερνήτη Χογκ, τον άνθρωπο που αρχικά ζήτησε τη δολοφονία της Τζάνι και των φίλων της, η Χογκ της παρέχει πρόσβαση σε ένα δωμάτιο με πύλες που οδηγούν σε εναλλακτικούς κόσμους, κόσμους στους οποίους πιστεύουν ότι θα βρει τον Γουίλ ζωντανό. Ωστόσο, η βοήθεια του Hogg δεν είναι ανιδιοτελής και η Janie πρέπει να ξεφύγει από τα νύχια του καθώς ο Κυβερνήτης προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την Janie για να χρησιμοποιήσει τη δύναμη αυτών των πυλών. Συνεργαζόμενος με τον Bidziil και την Klah, δύο ιθαγενείς αμερικανούς μυστικιστές, η Janie πρέπει να αποφύγει τον Hogg και τους πράκτορες του και να βρει ένα πέρασμα ανάμεσα στις ξεχωριστές διαστάσεις της και του ζωντανού Will.

Διαβάστε περισσότερα  De facto Pathfinder από το CW3 Cesare Giannetti

Janie είναι ένα ήσυχο μυθιστόρημα, σφιχτό από ένταση—ένας διαφορετικός ρυθμός από το στυλ shoot-em-up του Οπλοφορείς. Είτε αυτή η ένταση είναι ένας ανατριχιαστικός πράκτορας που ακολουθεί την Janie μέσα από το δωμάτιο της πύλης του Hogg είτε ένα περίπλοκο ερωτικό τρίγωνο, το ταξίδι της Janie είναι γεμάτο με αποφάσεις ζωής ή θανάτου που δεν μπορούν πλέον να λυθούν με το πάτημα ενός σκανδάλου. Προκειμένου να κρατήσει ζωντανό τον Γουίλ της του άλλου κόσμου, η Τζάνι πρέπει να βρει έναν τρόπο να τον καθοδηγήσει ενώ ταυτόχρονα κουνάει τους πράκτορες στην ουρά της, ένα έργο που αποδεικνύεται όλο και πιο δύσκολο καθώς οι εχθροί της πολλαπλασιάζονται.

Την ίδια στιγμή που η Janie παλεύει για να εξασφαλίσει την ασφάλεια της ίδιας και του Will, ο Dick Warren, ένας πρώην Ranger που έγινε πράκτορας, παλεύει με τις δικές του πίστεις, προτιμώντας την ειρήνη από τη βία. Αν και θα ήταν εύκολο για τον Ρόμπερτς να γράψει ένα βιβλίο για το καλό να νικάει το κακό, περιπλέκει την αφήγηση των μαύρων καπέλων και των λευκών καπέλων καθώς ο Γουόρεν και ακόμη και ο Κυβερνήτης Χογκ απεικονίζονται όχι ως καθαρά κακά, αλλά ως σύνθετοι και παραπληροφορημένοι άνθρωποι που ενεργούν με καλή πρόθεση.

Ο Ρόμπερτς αμφισβητεί επίσης το φύλο και τη σεξουαλικότητα στο πολύπλευρο γουέστερν του καθώς οι χαρακτήρες αμφισβητούν την απαρχαιωμένη παράδοση. Για ένα διάστημα, η Janie συνεργάζεται με μια κοινότητα πρώην κακομεταχειρισμένων γυναικών που έχουν απορρίψει την ανδρική κυριαρχία της Δύσης, φέρνοντάς τες ενάντια στους πράκτορες που επιδιώκουν να υποστηρίξουν παλιομοδίτικα δυαδικά. Με πολύπλοκους χαρακτήρες και διορατικότητα, ο Roberts εξερευνά με επιτυχία τις γκρίζες περιοχές του κλασικού γουέστερν.

Διαβάστε περισσότερα  The Pit Road War της Caroline Taylor

Ως συνέχεια της ήδη προοδευτικής λήψης του Western δηλαδή Οπλοφορείς, Janie παίρνει τη δάδα για να δείξει πώς οι πιο σημαντικές μάχες δίνονται συχνά χωρίς σφαίρες και μαχαίρια. Πολεμούνται με λόγια, με ελπίδα, με επιμονή να συνεχίσουν να ιππεύουν, να κυνηγούν την αληθινή αγάπη. Είναι μάχες που δίνονται μέσα και συχνά εναντίον του εαυτού μας. Οι μάχες της Janie είναι μάχες που μόνο αυτή μπορεί να κερδίσει και σίγουρα αξίζει να τις διαβάσετε για να μάθετε αν μπορεί να τις επιβιώσει ή όχι.


Σας ευχαριστούμε που διαβάσατε την κριτική βιβλίου του Nick Rees Gardner Janie από την Kendall Roberts! Αν σας άρεσε αυτό που διαβάσατε, αφιερώστε λίγο χρόνο μαζί μας στους παρακάτω συνδέσμους.