Κριτική βιβλίου: Starfall του T. Newyear

Κριτική βιβλίου: Starfall του T. Newyear

Starfall

με Τ. Πρωτοχρονιά

Είδος: Επιστημονική φαντασία

ISBN: 9798892174688

Μήκος εκτύπωσης: 320 σελίδες

Κριτική από την Kristine Eckart

Ένα φουτουριστικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που θα σας κάνει να αμφισβητήσετε τα πάντα

Starfall ακολουθεί το ταξίδι της Ξένιας και του Γουίλ καθώς ξεκινούν να φτιάξουν έναν σημαντικό σταθμό αναμετάδοσης, αλλά αυτή η αποστολή ρουτίνας γίνεται εξαιρετική με περισσότερους από έναν τρόπους.

Η Ξένια, που χαρακτηρίζεται ως ολοκληρωμένος άνθρωπος, είναι ειδικός στην τεχνολογία, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης που συγχωνεύεται με το δικό της μυαλό και παρουσιάζεται ως χωρίς φύλο. Ο Will, ωστόσο, προέρχεται από έναν έμφυλο κόσμο όπου η ολοκληρωμένη νοημοσύνη είναι μια εντελώς ξένη έννοια και υφίσταται διακρίσεις. Όμως, η αναγκαστική έξοδος από το δρόμο λόγω κακοκαιρίας είναι μόνο η αρχή των δοκιμών τους. Θα πρέπει να διαπραγματευτούν με μυστικιστικά όντα σε μια απόκοσμη έπαυλη και την απαγωγή τους από τη ριζοσπαστική ομάδα, τις White Violets.

Μαζί, η Ξένια και ο Γουίλ πρέπει να βρουν το δρόμο για το σπίτι τους σε ένα απροσδόκητο ταξίδι που θα αλλάξει τα πάντα, από τη φυσική τους εμφάνιση μέχρι τα συστήματα πεποιθήσεων τους για τον κόσμο και τη θέση τους σε αυτόν.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα για την επιστημονική φαντασία είναι οι νέοι κόσμοι στους οποίους μπορείτε να αποδράσετε και Starfall δεν απογοητεύει σε αυτόν τον τομέα. Από τον πνιγμό του κόσμου που ξέρουμε μέχρι τη δημιουργία ενός νέου κόσμου που ονομάζεται Riverine μέχρι τη σύλληψη ουτοπικών πόλεων όπως η Harmonie, η κοσμοοικοδόμηση και το φυσικό τοπίο της Starfall παρουσιάζουν ένα ενδιαφέρον και καθηλωτικό σκηνικό για την ιστορία.

Διαβάστε περισσότερα  Συνταγή για τηγανίτες Paleo: τηγανίτες χωρίς γλουτένη/χωρίς δημητριακά

Ωστόσο, είναι η αντίθεση μεταξύ των ανθρώπων όπως τους γνωρίζουμε με τους ανθρώπους που είναι ενσωματωμένοι στην τεχνητή νοημοσύνη που παρέχει την πιο προβληματική ανατροπή. Το bot τεχνητής νοημοσύνης της Xenia, το Alt, όχι μόνο βοηθά στους υπολογισμούς, την έρευνα και την ανάλυση, αλλά βοηθά επίσης στην ψυχική και συναισθηματική υγεία της Xenia παίζοντας ήρεμη μουσική, προβάλλοντας σταθεροποιητικά σκηνικά και υπενθυμίζοντας στην Ξένια πρακτικές αυτοεξυπηρέτησης, όπως κίνηση και μάντρα. Είναι σαν να βάζεις έναν συνδυασμό του καλύτερου σου φίλου και του smartphone σου μέσα στο κεφάλι σου!

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή της «ενσωμάτωσης» με αυτή τη νοημοσύνη είναι ότι επηρεάζει επίσης το σώμα να είναι χωρίς φύλο, στην εμφάνιση και στη δράση. Εξαιτίας αυτού, στον κόσμο του έχουν αναπτυχθεί στερεότυπα ενάντια σε ολοκληρωμένα όντα Starfallαλλά καθώς οι κεντρικοί χαρακτήρες μαθαίνουν περισσότερα ο ένας για τον άλλον, αρχίζουν να καταρρίπτουν αυτά τα στερεότυπα και να βρίσκουν κοινό έδαφος. Starfall δείχνει ότι ανεξάρτητα από το σκηνικό ή την εμφάνισή μας, η ανθρωπιά σε όλους μας είναι υπερβατική.

Οποιαδήποτε θεραπεία εκτυλίσσεται μπροστά μου υποδηλώνει κάτι μεγαλύτερο. Θέλω σύνδεση με αυτό… ό,τι κι αν είναι. Το θέλω για το δικό μου, για να είναι μέρος του εαυτού μου. Ή για να είμαι μέρος του».

Starfall είναι μια μεγάλη απόδραση από τον κόσμο μας, με γνωστά και ενδιαφέροντα νήματα που θα σας τραβήξουν και θα σας κάνουν πάντα να αναρωτιέστε τι θα συμβεί στη συνέχεια.


Σας ευχαριστούμε που διαβάσατε την κριτική βιβλίου της Kristine Eckart Starfall από τον T. Newyear! Αν σας άρεσε αυτό που διαβάσατε, αφιερώστε λίγο χρόνο μαζί μας στους παρακάτω συνδέσμους.