Κριτική βιβλίου: The Truman Show: It's True, Man!

Κριτική βιβλίου: The Truman Show: It's True, Man!

The Truman Show: Είναι αλήθεια, φίλε!

με Στίβεν Ντέιβις

Είδος: Μη λογοτεχνικά / Ταινίες

ISBN: 9798891700666

Μήκος εκτύπωσης: 296 σελίδες

Κριτική από Lauren Hayataka

Μια συγκλονιστική οδύσσεια μέσα από έναν κόσμο αβεβαιοτήτων, όπου τολμηρές αποκαλύψεις καθοδηγούν τον δρόμο για τον επαναπροσδιορισμό της ύπαρξής μας

του Στίβεν Ντέιβις The Truman Show: Είναι αλήθεια, φίλε! εξερευνά τους ενδιαφέροντες παραλληλισμούς μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας. Αντλώντας έμπνευση από την εμβληματική ταινία Η παράσταση Τρούμανο Ντέιβις εμβαθύνει στην ιδέα ότι η καθημερινή μας ζωή μπορεί να αντικατοπτρίζει τον σχολαστικά ενορχηστρωμένο κόσμο του Τρούμαν Μπέρμπανκ.

Στην ταινία, ο πρωταγωνιστής ζει εν αγνοία του τη ζωή του μπροστά σε ένα παγκόσμιο κοινό, υπονοώντας την τολμηρή υπόθεση ότι η ύπαρξή μας μπορεί να είναι ένα ολογραφικό θέαμα όπου τα πάντα μέσα του χειραγωγούνται εκτός του ελέγχου μας. Ή, όπως λένε στο Η παράσταση Τρούμαν: «Τίποτα που βλέπετε στην εκπομπή δεν είναι ψεύτικο. Είναι απλώς ελεγχόμενο».

Μέσα από τον τολμηρό —ενίοτε τολμηρό— φακό του Ντέιβις, τα όρια μεταξύ της σεναριακής πραγματικότητας και των προσωπικών μας εμπειριών θολώνουν, προκαλώντας μια επανεκτίμηση της φύσης της πραγματικότητάς μας. Η ολογραφική πραγματικότητα που προτείνει είναι ξεκάθαρη: όπως ο Τρούμαν, είμαστε παίκτες σε έναν τεχνητό κόσμο όπου δεν έχουμε κανέναν έλεγχο στα γεγονότα που συμβαίνουν. Αντίθετα, αυτά τα γεγονότα ενορχηστρώνονται από έναν Demiurge, μια ουδέτερη οντότητα πιθανότατα πιο προηγμένη τεχνολογικά από την ανθρωπότητα. Καθώς οι Demiurge υπάρχουν έξω από το ολόγραμμα, είναι οι μόνοι που έχουν πραγματικά τον έλεγχο και ως Παίκτες, έχουμε την αποκλειστική ικανότητα να αποφασίζουμε πώς αντιδρούμε και ανταποκρινόμαστε στα γεγονότα της ζωής μας.

Διαβάστε περισσότερα  Κοτόπουλα Barbezieux: Υπέροχα Superstars διπλής χρήσης

Περιγράφοντας τον εαυτό του ως «ερευνητικό ρεπόρτερ», ο Ντέιβις υποστηρίζει τους ισχυρισμούς του με στοιχεία από μια σειρά αξιοσημείωτων μελετητών και φιλοσόφων, που κυμαίνονται από τον Πλάτωνα μέχρι τον Δρ. Παρά τα πολυάριθμα αποσπάσματα και τις παραπομπές, ο Ντέιβις διαπρέπει στο να αναλύει περίπλοκες έννοιες σε απλούς όρους που μπορεί να κατανοήσει ο καθένας, που συμπληρώνονται κατά καιρούς από χρήσιμα σχέδια και συνδέσμους σε επιστημονικά άρθρα και ντοκιμαντέρ που επιτρέπουν στους αναγνώστες να εξερευνήσουν περαιτέρω συγκεκριμένα θέματα (όπως τα πειράματα ερεθίσματος του Dr. Libet για τον εγκέφαλο και τα πειράματα αξονικής σάρωσης που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ του BBC, Νευροεπιστήμη και Ελεύθερη Βούληση).

Μια άλλη θετική πτυχή της δουλειάς του Ντέιβις είναι η ειλικρινής και ευθύς προσωπικότητά του. Σε όλο το βιβλίο, αντλεί άφοβα παραδείγματα από την προσωπική του ζωή, αμφισβητώντας τις παραδοσιακές φιλοσοφίες, ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν τον σκοπό του πόνου για φώτιση ή έλεος και την εφαρμογή του στην τραυματική παιδική του ηλικία. Η συμπόνια του Ντέιβις για όσους υπέφεραν, ιδιαίτερα για τα παιδιά, είναι εμφανής και αξιέπαινη.

Ωστόσο, μερικές φορές, γίνεται πρόκληση να διαχωρίσουμε την προσωπικότητα του Ντέιβις από τις θεωρίες που συζητά. Εάν η προσωπικότητά του δεν έχει απήχηση στον αναγνώστη, μπορεί να δυσκολευτεί να ανοίξει το μυαλό τους στις προτάσεις του – ένα σημαντικό μειονέκτημα αν κάποιος είναι αντίθετος μαζί του. Ο Ντέιβις χρησιμοποιεί περιστασιακά ισχυρή γλώσσα και αμφισβητεί χωρίς συγγνώμη τις αγαπημένες αξίες και πεποιθήσεις. Στην πραγματικότητα, ο Ντέιβις συμβουλεύει ότι για να κατανοήσουμε πραγματικά τη φύση της πραγματικότητάς μας, πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να εγκαταλείψουμε τις αξίες και τις πεποιθήσεις που αγαπάμε, διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να δούμε πέρα ​​από τους περιορισμούς της πραγματικότητάς μας. Και για κάποιους, ο Ντέιβις μπορεί να έχει ένα εξαιρετικό σημείο.

Διαβάστε περισσότερα  Γνωρίστε αυτά τα φιλικά, επιδεικτικά πουλιά

Μερικοί θρησκευτικοί αναγνώστες μπορεί να παλέψουν με το έργο του Ντέιβις καθώς αμφισβητεί πολλές θρησκευτικές πεποιθήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός θεμελίου του Χριστιανισμού: της Σταύρωσης. Ο χειρισμός του θέματος θα μπορούσε να προσβάλει κάποιους, ενώ άλλοι μπορεί να το βρουν καινοτόμο και ενδιαφέροντα. Ο Ντέιβις είναι ξεκάθαρα αφοσιωμένος στη διερεύνηση του ζητήματος της πραγματικότητάς μας, ακόμη και όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση ευαίσθητων θεμάτων.

Ο Ντέιβις δεν διστάζει να παραδεχτεί όταν του λείπουν οι απαντήσεις. Ενώ σκιαγραφεί συμπεράσματα στο έργο του, όπως η ύπαρξη ενός Δημιούργου, αναγνωρίζει επίσης αβεβαιότητες. Παραμένουν ερωτήματα, όπως εάν υπάρχει ένας Ντέμιουργος ή πολλοί, εάν κάθε άτομο έχει έναν Δεμίουργο ή εάν ένας Δημιούργος ελέγχει μια ομάδα ανθρώπων. Μια άλλη πιεστική αβεβαιότητα είναι ο σκοπός της ύπαρξής μας: έχουμε πραγματικά έναν ή είναι το εγώ μας που το επιθυμεί; Θα μπορούσε ο Demiurge να έχει έναν σκοπό για εμάς – χρειάζεται να τους βοηθήσουμε ή είμαστε απλώς διασκέδαση για αυτούς; Ίσως, δεν είμαστε τίποτα άλλο από παιχνίδια;

Μέσα σε αυτές τις παρατεταμένες αβεβαιότητες, ο Davis υπερασπίζεται σταθερά τη βεβαιότητα της ελεύθερης βούλησης, τονίζοντας την έμφυτη ικανότητά μας να πλοηγούμαστε και να ανταποκρινόμαστε στα εξελισσόμενα γεγονότα στη ζωή μας. Υποστηρίζει με πάθος ότι ανεξάρτητα από τους ρόλους μας ως Παίκτες σε αυτήν την υποθετική ολογραφική πραγματικότητα, η δύναμη βρίσκεται μέσα μας να διαμορφώσουμε τις αντιδράσεις μας και τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε στα γεγονότα: καταρρέουμε ή ενεργούμε με ευγνωμοσύνη και χάρη; Ο Ντέιβις είναι ενθουσιώδης αντί να απελπίζεται καθώς παρέχει ένα άμεσο και ρεαλιστικό σχέδιο για να αντιμετωπίσει τα βαθιά ερωτήματα που θέτει η εξερεύνηση του. Η έκκλησή του για δράση είναι ξεκάθαρη: αδράξτε τα ηνία της ατομικής μας δράσης, αγκαλιάστε τις αβεβαιότητες με ανοιχτό μυαλό και δημιουργήστε ζωή μέσα στο Ολόγραμμα όπως επιθυμούμε, όπως έκανε ο Τρούμαν.

Διαβάστε περισσότερα  Συνταγή για τηγανίτες Paleo: τηγανίτες χωρίς γλουτένη/χωρίς δημητριακά

Σας ευχαριστούμε που διαβάσατε την κριτική βιβλίου της Lauren Hayataka The Truman Show: Είναι αλήθεια, φίλε! από τον Stephen Davis! Αν σας άρεσε αυτό που διαβάσατε, αφιερώστε λίγο χρόνο μαζί μας στους παρακάτω συνδέσμους.