Οι ψηφοφόροι υποστηρίζουν τη δράση για το κλίμα, αλλά θα την πάρουν οι πολιτικοί μας ηγέτες το 2024;  – Μέσα στίβου

Οι ψηφοφόροι υποστηρίζουν τη δράση για το κλίμα, αλλά θα την πάρουν οι πολιτικοί μας ηγέτες το 2024; – Μέσα στίβου

Ένα από τα Green Alliance αξίες είναι η αισιοδοξία. Θα εμβαθύνω στα αποθέματα αισιοδοξίας μου σε αυτό το ιστολόγιο το 2023 και σε τι μπορούμε να ελπίζουμε το επόμενο έτος.

Στα μέσα του περασμένου έτους, ο πρωθυπουργός στράφηκε ενάντια στις πράσινες πολιτικές, αλλά το κοινό δεν στράφηκε μαζί του και η κυβέρνηση προσπαθεί για άλλη μια φορά να προχωρήσει την περιβαλλοντική ατζέντα. Ο νέος γραμματέας περιβάλλοντος, Στιβ Μπάρκλεϊ, θέλει να αποκτήσει πράγματα Έγινε και συνεχίζει να σημειώνεται πρόοδος στην πολιτική για το κλίμα. Η εντολή για οχήματα μηδενικών εκπομπών ήταν το πιο συνεπακόλουθο κομμάτι της περιβαλλοντικής νομοθεσίας του 2023 και θα έπρεπε να ήταν μια μεγάλη πηγή υπερηφάνειας για τους υπουργούς.

Οι Συντηρητικοί εξακολουθούν να διαφοροποιούνται από τους Εργατικούς λέγοντας ότι Η αποστράγγιση κάθε τελευταίας σταγόνας πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας είναι «το σωστό πράγμα», μια θέση που δεν κάνει οικονομική αίσθηση και η οποία αποδυνάμωσε την επιρροή του ΗΒ στο COP28. Και είναι αξιοσημείωτο ότι το περιβάλλον δεν εμφανιζόταν στα PM's πέντε προτεραιότητες για πέρυσι. Πιο θετικά, οι Συντηρητικοί φαίνονται τώρα πιο πιθανό να μπουν στην προεκλογική εκστρατεία για το περιβαλλοντικό τους ιστορικό, το οποίο είναι ισχυρό από πολλές απόψεις, παρά να το αποκηρύξουν.

Η Εργασία έχει α αποστολή να κάνει το ΗΒ μια «υπερδύναμη καθαρής ενέργειας» και συνεχίζει να εξπρές ισχυρή υποστήριξη για τη δράση για το κλίμα. Για τη φύση, όπου ήταν συχνά αδύναμη, ο Steve Reed έκανε ένα δυνατό ξεκίνημα ως γραμματέας σκιώδους περιβάλλοντος. Η άρνηση του κόμματος να θυσιάσει την προστασία της φύσης όταν ορίζεται α παγίδα από την κυβέρνηση ήταν ένα αξιοσημείωτο σημάδι πρόθεσης.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ήταν ένθερμοι υποστηρικτές της προστασίας του περιβάλλοντος στη Βουλή των Λόρδων και έχουν αναπτύξει πολλά υποσχόμενες θέσεις πολιτικής για φύση και καλλιέργεια. Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας είχε μια δύσκολη χρονιά, αλλά παραμένει σθεναρός υποστηρικτής της περιβαλλοντικής δράσης, ακόμα κι αν μερικές φορές φιλοδοξεί ξεπερνάει διανομή.

Τι πρέπει να ψάχνουμε για το επόμενο έτος;

Ένας πρωθυπουργός που νοιάζεται

Στο δικό του γράμμα μετά την παραίτησή του από την κυβέρνηση, ο Zac Goldsmith περιέγραψε τον Rishi Sunak ως «απλά αδιάφορο» για το περιβάλλον. Κατά καιρούς, έχει εμφανιστεί χειρότερος παρά αδιάφορος. Αυτό έχει σημασία γιατί, σύμφωνα με τα λόγια του Τσόρτσιλ, «δεν μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ της θέσης του αριθμού ένα και των αριθμών δύο, τρία και τέσσερα». Οι κυβερνήσεις παίρνουν τον τόνο τους από τον πρωθυπουργό. Αν δεν νοιάζεται, ο Whitehall το αντιλαμβάνεται. Το ίδιο και οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές.

Διαβάστε περισσότερα  Πρέπει να καθαρίσουμε το οικοσύστημα πληροφοριών για να κερδίσουμε μια φιλόδοξη πολιτική για το κλίμα – Inside track

Αυτό δεν είναι παράκληση για νέο πρωθυπουργό. Είχαμε πάρα πολλά κόψιμο και αλλαγή τα τελευταία χρόνια (βλ. παρακάτω). Όμως η άγνοια και η αδιαφορία του Rishi Sunak είναι τεράστιο πρόβλημα. Ελπίζω κάποιος να τον ενημερώσει για το γιατί η κλιματική και η κρίση της φύσης είναι και η μεγάλη πρόκληση και η μεγαλύτερη οικονομική ευκαιρία της εποχής μας.

Σταθερότητα και σιγουριά στο σπίτι

Όταν ο Άρθουρ Μπάλφουρ παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία το 1905, παραδίδοντας την εξουσία στους Φιλελεύθερους, είπε ότι το έκανε «επειδή το έθνος χρειάζεται ανάπαυση». Δεν είμαι σίγουρος τι θα έκανε για τα οκτώμισι χρόνια από τις εκλογές του 2015. Είχαμε πέντε πρωθυπουργούς, επτά καγκελαρίους, οκτώ γραμματείς επιχειρήσεων, οκτώ γραμματείς περιβάλλοντος, 13 υπουργούς στέγασης και ούτω καθεξής. Οι υποστηρικτές της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να υποστηρίζουν, όσο απίθανο κι αν είναι, ότι το Brexit δεν έχει βλάψει την οικονομία. Δύσκολα μπορούν να αρνηθούν ότι έχει αποσταθεροποιήσει το κράτος.

Αυτή η αστάθεια έχει σημασία γιατί το καθαρό μηδέν και η αποκατάσταση της φύσης απαιτούν εστίαση και μακρά θέα. Αυτά είναι δύσκολο να εξασφαλιστούν όταν οι πολιτικοί ορίζοντες δεν εκτείνονται περισσότερο από τον επόμενο ανασχηματισμό.

Οι επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα απογοητευμένες από την on-off προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου στη βιομηχανική στρατηγική: μερικές φορές υποδύναμη, μερικές φορές εχθρική, ποτέ επαρκώς χρηματοδοτούμενη. Επένδυση ρέει σε έργα απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές και τη φύση σε όλο τον κόσμο, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο χάνει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει τόσο ισχυρή υποστήριξη για το Σχέδιο Πράσινης Ευημερίας των Εργατικών. Η προτεινόμενη επένδυση θα έχει σαφή οικονομικός οφέλη. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Ιδρύματος Εξυγίανσης, Τερματισμός Στασιμότητας λέει, «οποιαδήποτε νέα διαδρομή για την επίτευξη βιώσιμης ισχυρότερης ανάπτυξης πρέπει να έχει τη δέσμευση για το καθαρό μηδέν στον πυρήνα της».

Ευρώπη και ΗΠΑ

Θα είμαστε κορεσμένοι από την κάλυψη των φετινών εκλογών στις ΗΠΑ και όλοι θα πρέπει να φοβόμαστε την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, παρόλο που οι πολιτείες και οι επιχειρήσεις της Αμερικής θα συνεχίσουν να απομακρύνονται από τα ορυκτά καύσιμα, ό,τι κι αν κάνει ο πρόεδρος.

Η ευρωπαϊκή πολιτική λαμβάνει πολύ λιγότερη κάλυψη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτό που συμβαίνει στην ΕΕ και στα κράτη μέλη της είναι εξίσου σημαντικό. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία υποσχόμενος να αναζωογονήσει τόσο τις ευρωπαϊκές οικονομίες όσο και το πολιτικό σχέδιο της ΕΕ, αλλά έχει δεχθεί αυξανόμενες επιθέσεις από τη λαϊκιστική δεξιά. Το ίδιο ισχύει και για την πολιτική για τη φύση. Φέτος θα υπάρξει ένα νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μια νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και τα δύο είναι πιθανό να είναι πολύ λιγότερο πράσινα από ό,τι σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα  Ζητήσαμε αλλαγή και η κυβέρνηση άκουσε – Μέσα στο κομμάτι

Ο αντιπράσινος λαϊκισμός είναι ένα πρόβλημα στη Βρετανία και σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι σοβαροί πολιτικοί πρέπει να αντισταθούν και να διασφαλίσουν ότι οι περιβαλλοντικές πολιτικές ωφελούνται Ανθρωποικαθώς και το περιβάλλον, όπως θα εξερευνήσω σε βάθος αργότερα σε αυτό το άρθρο.

Νέα κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει εκλογές φέτος και όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Εργατικοί θα κερδίσουν. Εάν συμβεί αυτό, η δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου για το καθαρό μηδέν φαίνεται ότι θα βαθύνει, ό,τι κι αν συμβεί στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Ο πυρήνας της υπόσχεσης του Εργατικού Κόμματος είναι το Πράσινο Σχέδιο Ευημερίας, αν και αυτό υπόκειται σε φαινομενικά ατελείωτες εχθρικές ενημερώσεις από ανώνυμους «ανώτερους αξιωματούχους». Εάν η πολιτική είναι έπεσεδεν είναι σαφές πώς οι Εργατικοί μπορούν να αναζωογονήσουν την οικονομία, να επιτύχουν καθαρό μηδέν ή να ξεπεράσουν η αίσθηση ότι ο Keir Starmer είναι ένας απερίσπαστος σαγιονάρα. Το πάρτι πρέπει επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του στο Πράσινο Σχέδιο Ευημερίας και είναι πολύ πιο σαφής σχετικά με το περιεχόμενό του. Πρέπει επίσης να εμβαθύνει την προσφορά της στη φύση.

Προϋπολογισμοί άνθρακα και άλλοι στόχοι

Το καθαρό μηδέν και η αποκατάσταση της φύσης πρέπει να είναι προσπάθειες σε επίπεδο κυβέρνησης. Δεν μπορούν να αφεθούν στα επικεφαλής των τμημάτων τους. της Green Alliance μηδενικό πρόγραμμα παρακολούθησης πολιτικής δείχνει μεγάλα κενά πολιτικής στον δρόμο για την επίτευξη καθαρών μηδενικών στόχων σε όλη την κυβέρνηση. Οι Εργατικοί έχουν καλά ανεπτυγμένα σχέδια για την ενέργεια, αλλά δεν είναι σαφές πώς σχεδιάζει να κλείσει το χάσμα άνθρακα στις μεταφορές (ο Sir Keir θέλει πραγματικά να οικοδομήσει νέους δρόμους?) ή τη γεωργία (δεν είναι όλα τα ευπρόσδεκτα από την NFU θα είναι καλά για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές ή την αποκατάσταση της φύσης) ή τον σχεδιασμό χρήσης γης . Υπάρχει, τουλάχιστον, μια αποσύνδεση μεταξύ της δέσμευσης των Εργατικών στους στόχους της φύσης και του κλίματος και της πανκής επιθέσεις επί σχεδίασηχρησιμοποιώντας ιδέες που δανείστηκαν από τις δεξαμενές σκέψης ελεύθερης αγοράς που χρηματοδοτούνται από προγραμματιστές.

Διαβάστε περισσότερα  Η αδειοδότηση ανοικτής θαλάσσης δεν είναι το ζητούμενο, χρειάζεται μεγάλη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο – Εντός τροχιάς

Υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους η σημερινή κυβέρνηση έχει κακές επιδόσεις, αλλά για τους οποίους οι Εργατικοί έχουν πει λίγα. Πώς, για παράδειγμα, μια κυβέρνηση των Εργατικών θα αύξανε την παραγωγικότητα των πόρων και θα υποστήριζε μια κυκλική οικονομία; Πώς σχεδιάζει να αυξήσει την κλιματική ανθεκτικότητα της χώρας;

Το έργο μπροστά

Ενόψει της COP26, έγινε πολύς λόγος για μια δεκαετία δράσης για την αποτροπή της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής. Τίποτα δεν συνέβη από τότε, είτε από την άποψη του ακραίος καιρός εκδηλώσεις ή επιστημονική απόδειξη, δίνει αφορμή για αισιοδοξία. Η «δεκαετία δράσης», τόσο για τη φύση όσο και για το κλίμα, χάνεται ως συνήθως.

Φυσικά, είναι δύσκολο να ζήσει κανείς τη ζωή του στη σκιά ενός τόσο μεγάλου και ακατανόητου όπως η κλιματική κατάρρευση. Οι πολιτικοί έχουν εκλογές να κερδίσουν, οι ψηφοφόροι τους έχουν λογαριασμούς να πληρώσουν. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Η υποστήριξη των ψηφοφόρων για τη δράση για το κλίμα παραμένει ισχυρή και αυτή η εκλογική χρονιά μας δίνει την ευκαιρία να αναζωογονήσουμε την ατζέντα για αλλαγή.

Πρέπει να υποστηρίξουμε ότι εάν επιδιωχθεί η πράσινη μετάβαση δικαιοσύνηθα βελτιώσει τις ζωές και θα ενισχύσει την οικονομία.

Τα στοιχεία για αυτό συλλέγονται στην Green Alliance's Πρόγραμμα για την Κυβέρνηση, με βάση πολυάριθμες αναφορές που εστιάζουν όχι μόνο στον άνθρακα ή τη φύση, αλλά στον αντίκτυπο των πολιτικών στους ανθρώπους, τις θέσεις εργασίας και το βιοτικό επίπεδο. Αυτά περιλαμβάνουν εργασίες για σχεδιασμού και στέγασης; αποδοτικότητα των πόρων; μεταρρύθμιση χρήση της γης με τρόπους που μπορούν να βελτιώσουν τα αγροτικά εισοδήματα· δημόσια υγεία; καλές δουλειές μέσα μπαταρίες, ατσάλι, εναλλακτικές πρωτεΐνεςο κυκλική οικονομία, φύση και ενέργεια; βιομηχανική στρατηγική; καινοτομία; καλύτερα μεταφορά; να κάνω φορολογικό σύστημα; καύσιμη φτώχεια και πολλά άλλα. Όλα στοχεύουν διατήρηση της εντολής Οι πολιτικοί μπορούν να διεκδικήσουν δράση για το κλίμα και τη φύση.

Επιστροφή στην αισιοδοξία. Η ανάγκη για δράση για το κλίμα και τη φύση είναι τόσο έντονη και η αιτιολόγησή της είναι τόσο καλά τεκμηριωμένη που πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να επιτύχουμε μεγάλες αλλαγές. Αυτό, τουλάχιστον, είναι καλύτερο από το να τα παρατάς. Η Green Alliance και οι εταίροι μας θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την υπόθεση όσο το δυνατόν πιο δυνατά το επόμενο έτος.