Πώς να αφαιρέσετε συλλογές από την πιστωτική σας αναφορά

Πώς να αφαιρέσετε συλλογές από την πιστωτική σας αναφορά

Ξεκλειδώστε τα μυστικά για τη βελτίωση της πιστωτικής σας βαθμολογίας μαθαίνοντας την τέχνη της αφαίρεσης συλλογών από την πιστωτική σας αναφορά. Είστε έτοιμοι να πάρετε τον έλεγχο του οικονομικού σας μέλλοντος και να αφήσετε αυτές τις συλλογές πίσω;

Βασικά συμπεράσματα:

 • Κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει νομίμως τις σωστές πληροφορίες από τις πιστωτικές αναφορές σας.
 • Εάν η δραστηριότητα συλλογής στις πιστωτικές αναφορές σας είναι εσφαλμένη, υπάρχει μια επίσημη διαδικασία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να την αμφισβητήσετε.
 • Σε πολλές περιπτώσεις, η εξόφληση χρεών σε εισπράξεις μπορεί να σας βοηθήσει να αφαιρέσετε νωρίς τις πληροφορίες από τις πιστωτικές σας αναφορές.
 • Χωρίς να ληφθούν μέτρα, η δραστηριότητα είσπραξης στις πιστωτικές εκθέσεις σας θα «πέσει» από μόνη της μετά από επτά χρόνια.

Όταν αθετήσετε οποιοδήποτε είδος χρέους, όπως χρέος πιστωτικής κάρτας ή προσωπικό δάνειο, ο αρχικός πιστωτής θα προσπαθήσει να εισπράξει το χρέος για λίγο. Τελικά, ωστόσο, ο πιστωτής σας μπορεί να φτάσει σε ένα σημείο όπου θα πουλήσει το χρέος σας σε μια εταιρεία είσπραξης. Σε εκείνο το σημείο, οι πρόσθετες αρνητικές πληροφορίες αναφέρονται στα τρία πιστωτικά γραφεία, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στο πιστωτικό αποτέλεσμά σας.

Οι συλλογές παραμένουν στην πιστωτική σας αναφορά για επτά χρόνια από τη στιγμή που ο λογαριασμός κατέστη ληξιπρόθεσμος, οπότε αυτές οι πληροφορίες θα “πέφτουν” αυτόματα στην αναφορά σας. Ωστόσο, μπορεί να θέλετε να αφαιρέσετε τις συλλογές από την πιστωτική σας αναφορά νωρίτερα παρά αργότερα — ιδιαίτερα εάν ελπίζετε να βελτιώσετε το πιστωτικό σας σκορ βραχυπρόθεσμα. Ως δευτερεύουσα σημείωση, θα θέλετε επίσης να αφαιρέσετε τη δραστηριότητα συλλογών από τις πιστωτικές αναφορές σας, εάν πιστεύετε ότι ορισμένες ή όλες οι πληροφορίες είναι εσφαλμένες.

Πώς, όμως, αφαιρείτε τις εισπράξεις από την πιστωτική σας αναφορά; Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορεί να συμβεί αυτό, αν και το βήμα που πρέπει να κάνετε εξαρτάται από την κατάστασή σας.

Βήματα για την κατάργηση συλλογών από την πιστωτική σας αναφορά

Εάν αναρωτιέστε πώς να αφαιρέσετε εισπράξεις από την πιστωτική σας αναφορά, πιθανότατα θα χρειαστεί να ακολουθήσετε τουλάχιστον μερικά από τα παρακάτω βήματα:

 • Βήμα 1: Ελέγξτε τις πιστωτικές αναφορές σας
 • Βήμα 2: Αμφισβήτηση εσφαλμένων πληροφοριών
 • Βήμα 3: Ζητήστε μια διαγραφή υπεραξίας
 • Βήμα 4: Γράψτε μια επιστολή «Πληρωμή για διαγραφή».

Βήμα 1: Ελέγξτε τις πιστωτικές αναφορές σας

Είτε απλώς πιστεύετε ότι έχετε συλλογές στην πιστωτική σας έκθεση είτε ξέρετε ότι το γνωρίζετε, πρέπει να ξεκινήσετε τη διαδικασία έχοντας πλήρη γνώση του τι αντιμετωπίζετε. Για να μάθετε τις ακριβείς λεπτομέρειες της δραστηριότητας συλλογών που αντιμετωπίζετε, πρέπει να ξεκινήσετε ελέγχοντας τις πιστωτικές αναφορές σας και στα τρία πιστωτικά γραφεία — Equifax, Experian και TransUnion.

Διαβάστε περισσότερα  Τι είναι το Bad Credit Score; Plus Πώς να το βελτιώσετε

Αυτό το μέρος της διαδικασίας είναι εύκολο και δωρεάν χάρη σε έναν ιστότοπο που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση που παρέχει δωρεάν πιστωτικές αναφορές — AnnualCreditReport.com. Οποιοσδήποτε μπορεί να κατευθυνθεί σε αυτόν τον ιστότοπο και να λάβει μια δωρεάν ματιά στις πιστωτικές αναφορές του ανά πάσα στιγμή. Ενώ οι δωρεάν αναφορές είναι συνήθως διαθέσιμες μόνο μία φορά κάθε 12 μήνες από καθένα από τα πιστωτικά γραφεία, αυτή τη στιγμή μπορείτε να έχετε πρόσβαση και στις τρεις αναφορές σας εβδομαδιαία λόγω της πανδημίας COVID-19.

Σημείωση:

Λάβετε υπόψη ότι οι πιστωτικές αναφορές σας θα αναφέρουν όλους τους πιστωτικούς λογαριασμούς σας, καθώς και τη δραστηριότητα πληρωμής σας και το ποσό που οφείλετε. Τυχόν εισπράξεις στην πιστωτική σας αναφορά θα αναφέρουν επίσης το ποσό που οφείλετε συν τυχόν πρόσθετους τόκους και χρεώσεις που έχουν συγκεντρωθεί. Μπορείτε επίσης να δείτε σε ποιον ανήκει αυτήν τη στιγμή το χρέος σας στις εισπράξεις, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

Αφού αποκτήσετε πρόσβαση στις πληροφορίες των συλλογών σας και στις άλλες λεπτομέρειες στις πιστωτικές εκθέσεις σας, μπορείτε να συγκρίνετε τις πληροφορίες με τα δικά σας αρχεία για να ελέγξετε την ακρίβεια.

Βήμα 2: Αμφισβήτηση εσφαλμένων πληροφοριών

Εάν βρείτε λανθασμένα δεδομένα στις πιστωτικές αναφορές σας, θα πρέπει να τα αμφισβητήσετε με τα πιστωτικά γραφεία και την εταιρεία που αναφέρει τα δεδομένα. Αυτό ισχύει είτε μιλάμε για λανθασμένες πληροφορίες σχετικά με τους λογαριασμούς σας σε συλλογές, αλλά ισχύει και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία βρείτε.

Σύμφωνα με την Γραφείο Οικονομικής Προστασίας Καταναλωτών (CFPB), μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδικασία αμφισβητώντας τα λανθασμένα δεδομένα γραπτώς και με τα δύο μέρη. Εξηγήστε τι πιστεύετε ότι είναι λάθος σχετικά με τις πληροφορίες και προσπαθήστε να συμπεριλάβετε οποιαδήποτε τεκμηρίωση διαθέτετε που επιβεβαιώνει τη διαφωνία σας. Στην επιστολή σας προς τα πιστωτικά γραφεία και την εταιρεία που αναφέρει τις ψευδείς πληροφορίες, θα θέλετε να συμπεριλάβετε:

 • Τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας σας
 • Αντίγραφα της πιστωτικής σας αναφοράς με επισημασμένες τις λανθασμένες πληροφορίες
 • Μια ολοκληρωμένη εξήγηση του γιατί οι πληροφορίες είναι λανθασμένες
 • Επίσημο αίτημα για ενημέρωση, διόρθωση ή κατάργηση των πληροφοριών από την πιστωτική σας αναφορά

Το CFPB διαθέτει επίσης πολλά δείγματα επιστολών στον ιστότοπό του, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας για καθένα από τα τρία πιστωτικά γραφεία. Σημειώστε ότι μπορείτε να λάβετε την ταχυδρομική διεύθυνση της εταιρείας που αναφέρει τυχόν εσφαλμένες πληροφορίες απευθείας από τις πιστωτικές αναφορές σας.

Μετά την υποβολή και την παραλαβή της διαφωνίας σας, τα πιστωτικά γραφεία έχουν το καθένα 30 ημέρες για να διερευνήσουν την απαίτησή σας. Εάν η δραστηριότητα συλλογών στις πιστωτικές σας αναφορές είναι πράγματι ψευδής, θα αφαιρέσουν τις εσφαλμένες πληροφορίες από τις αναφορές σας. Εάν τα δεδομένα είναι σωστά, ωστόσο, η δραστηριότητα συλλογής θα παραμείνει στις πιστωτικές εκθέσεις σας χωρίς καμία αλλαγή.

Διαβάστε περισσότερα  Γιατί παίζει ρόλο η ενεργειακή απόδοση όταν επιλέγετε φώτα ανάπτυξης LED; – Urban Ag News

Βήμα 3: Ζητήστε μια διαγραφή υπεραξίας

Εάν γνωρίζετε στην πραγματικότητα ότι η δραστηριότητα είσπραξης στις πιστωτικές σας αναφορές είναι σωστή, δεν υπάρχει λόγος να αφιερώσετε χρόνο για να την αμφισβητήσετε. Στην πραγματικότητα, ο ομοσπονδιακός νόμος υπαγορεύει ότι κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει νόμιμα ακριβείς πληροφορίες από τις πιστωτικές σας αναφορές για οποιονδήποτε λόγο.

Αντί να ξοδεύετε τον χρόνο σας προσπαθώντας να διαγράψετε τις σωστές πληροφορίες, μπορείτε να ζητήσετε από την εταιρεία είσπραξης να κάνει μια «Διαγραφή υπεραξίας».

Σημειώστε ότι αυτή η στρατηγική λειτουργεί μόνο εάν αναρωτιέστε πώς να το αποκτήσετε επί πληρωμή εισπράξεις από την πιστωτική σας έκθεση. Εάν εξακολουθείτε να οφείλετε τα χρήματα, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η εταιρεία εισπράξεων να κάνει κάτι για να διευκολύνει την κατάστασή σας.

Εάν έχετε διακανονίσει το χρέος με την εταιρεία είσπραξης, επικοινωνήστε με γραπτή αλληλογραφία που εξηγεί τις συνθήκες που οδήγησαν στις εισπράξεις, γιατί θέλετε να αφαιρεθούν οι πληροφορίες από τις πιστωτικές αναφορές σας και πώς έχει αλλάξει η κατάστασή σας.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το πρακτορείο συλλογής θα κάνει οτιδήποτε για λογαριασμό σας, αλλά ποτέ δεν είναι κακό να το ζητήσετε. Εάν η εταιρεία είσπραξης καταργεί πράγματι την αναφορά είσπραξης από τις πιστωτικές αναφορές σας, θα εξακολουθείτε να βλέπετε τη δραστηριότητα καθυστερήσεων πληρωμών που οδήγησε σε εισπράξεις, η οποία είναι επιβλαβής για το πιστωτικό σας σκορ. Ωστόσο, η κατάργηση της δραστηριότητας είσπραξης από την πιστωτική αναφορά σας και η εμφάνιση ενός θετικού ιστορικού πληρωμών στο μέλλον μπορεί να σας βοηθήσει να μπείτε στο σωστό δρόμο.

Βήμα 4: Γράψτε μια επιστολή «Πληρωμή για διαγραφή».

Σύμφωνα με Νόμος του Λέξινγκτονμια άλλη στρατηγική περιλαμβάνει τη σύνταξη μιας επιστολής “Pay for Delete”, η οποία λένε ότι είναι “ένα εργαλείο διαπραγμάτευσης για την αφαίρεση αρνητικών πληροφοριών από την αναφορά σας με αντάλλαγμα πληρωμή”.

Με αυτόν τον τύπο επιστολής, συμφωνείτε να πληρώσετε το υπόλοιπο που οφείλετε με αντάλλαγμα την κατάργηση των πληροφοριών και από τις τρεις πιστωτικές σας αναφορές. Έχοντας αυτό κατά νου, θα θελήσετε να στείλετε αυτήν την επιστολή πριν εξοφλείτε το χρέος σε εισπράξεις. Σε τελική ανάλυση, χρησιμοποιείτε τη συμφωνία σας για πληρωμή ως διαπραγματευτικό εργαλείο για να αφαιρέσετε τη δραστηριότητα συλλογών από τις αναφορές σας.

Το γράμμα σας δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο. Απλώς πρέπει να περιλαμβάνει:

 • Τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας σας
 • Αριθμοί λογαριασμού για τον λογαριασμό σας στις συλλογές
 • Το ποσό που οφείλετε αυτήν τη στιγμή
 • Μια εξήγηση ότι είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε αυτό το ποσό σε αντάλλαγμα για την αφαίρεση της συλλογής από τις πιστωτικές αναφορές σας
Διαβάστε περισσότερα  6 τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει πίστωση κατά τη διάρκεια του κολεγίου

Εάν το πρακτορείο εισπράξεων ανταποκριθεί θετικά, θα πρέπει να κρατήσετε όλη την αλληλογραφία ως απόδειξη της συμφωνίας. Εάν απορρίψουν το αίτημά σας ή αγνοήσουν εντελώς την επιστολή σας, θα πρέπει να δοκιμάσετε μια άλλη στρατηγική για να αφαιρέσετε τις πληροφορίες συλλογής από τις πιστωτικές αναφορές σας.

Βήμα 5: Περιμένετε

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να περιμένετε έως ότου η δραστηριότητα είσπραξης πέσει από την πιστωτική σας αναφορά από μόνη της. Αυτό λαμβάνει χώρα επτά χρόνια από την ημερομηνία που ο λογαριασμός σας κατέστη ληξιπρόθεσμος, επομένως θα μπορούσατε να περιμένετε αρκετό καιρό εάν τα οικονομικά σας προβλήματα ήταν σχετικά πρόσφατα.

Αν και η αναμονή της μπορεί να φαίνεται σαν μια μακρά και μακροχρόνια επιλογή, να έχετε κατά νου ότι ο αντίκτυπος της δραστηριότητας είσπραξης στην πιστωτική σας έκθεση θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Λάβετε επίσης υπόψη ότι τα βήματα που κάνετε στο μεταξύ, όπως η διατήρηση χαμηλής χρήσης της πίστωσης και η έγκαιρη πραγματοποίηση όλων των μηνιαίων πληρωμών, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της βαθμολογίας σας.

Συλλογές καταργήθηκαν; Τι συμβαίνει μετά

Μόλις η δραστηριότητα συλλογών αφαιρεθεί από τις πιστωτικές αναφορές σας, είτε μέσω ενεργειών που πραγματοποιείτε είτε με την πάροδο του χρόνου, το πιστωτικό αποτέλεσμά σας έχει τη δυνατότητα να βελτιωθεί αρκετά γρήγορα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το ιστορικό πληρωμών σας αποτελεί το 35% της βαθμολογίας FICO σας. Όταν οι αρνητικές πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό πληρωμών σας (όπως οι εισπράξεις) πάψουν να έχουν τη δύναμη να βλάψουν το πιστωτικό σας σκορ, μπορεί να δείτε μια αρκετά μεγάλη ώθηση στην πίστωσή σας αμέσως.

Ωστόσο, δεν πρέπει να αφήσετε την επιφυλακή σας, ούτε να εφησυχάζεστε για την πίστωσή σας. Παρόλο που η δραστηριότητα συλλογών μπορεί να έχει φύγει από την αναφορά σας, οι καθυστερήσεις πληρωμών, τα υψηλά υπόλοιπα και άλλες ατυχίες πιστωτικού κινδύνου μπορεί να βλάψουν το πιστωτικό σας σκορ προς τα εμπρός.

Για να διατηρήσετε το πιστωτικό αποτέλεσμά σας στην καλύτερη κατάσταση, θα πρέπει να προσπαθείτε να πληρώνετε πάντα τους λογαριασμούς σας έγκαιρα ή έγκαιρα. Βεβαιωθείτε επίσης ότι διατηρείτε τη χρήση της πίστωσης στο ελάχιστο ή κάτω από το 10% της διαθέσιμης πίστωσής σας για τα καλύτερα αποτελέσματα. Το μέγιστο, θα πρέπει να διατηρήσετε τα πιστωτικά σας υπόλοιπα στο 30% της διαθέσιμης πίστωσης ή λιγότερο, ή 3.000 $ το πολύ σε χρέη για κάθε 10.000 $ που έχετε διαθέσιμη πίστωση. Επίσης, αποφύγετε το άνοιγμα ή το κλείσιμο πολλών λογαριασμών, καθώς οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να επηρεάσει την πίστωσή σας με αρνητικό τρόπο.

Η κατώτατη γραμμή

Το να έχετε ένα από τα χρέη σας σε εισπράξεις μπορεί να είναι απίστευτα αγχωτικό και αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν δείτε τον αντίκτυπο στο πιστωτικό σας σκορ. Ωστόσο, είναι καλό να γνωρίζετε ότι οι συλλογές δεν μπορούν να βλάψουν την πίστωσή σας για πάντα και ότι τελικά θα πέσουν από μόνες τους στις αναφορές σας, εάν δεν μπορείτε να αφαιρέσετε τις πληροφορίες.

Εάν, ωστόσο, οι λογαριασμοί είσπραξης στην πιστωτική σας έκθεση κάνουν τη ζωή σας δύσκολη, το καλύτερο στοίχημά σας είναι να βρείτε ποια βήματα πρέπει να κάνετε για να εξαφανιστούν όλα. Τις περισσότερες φορές, αυτό θα περιλαμβάνει το δάγκωμα της σφαίρας και την πραγματική επιστροφή των χρημάτων που οφείλετε.