Πώς να δημιουργήσετε το πιστωτικό σας σκορ

Πώς να δημιουργήσετε το πιστωτικό σας σκορ

Το πιστωτικό σας σκορ παίζει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική σας ζωή, επηρεάζοντας την ικανότητά σας να εξασφαλίσετε δάνεια και ευνοϊκά επιτόκια. Ανακαλύψτε πώς λειτουργούν τα πιστωτικά σκορ και τις αποτελεσματικές στρατηγικές για να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε ένα ισχυρό πιστωτικό προφίλ, διασφαλίζοντας ότι είστε καλά προετοιμασμένοι για το οικονομικό σας μέλλον.

Το πιστωτικό σας σκορ μπορεί να έχει δραματικό αντίκτυπο στη ζωή σας και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από την ηλικία σας, το φύλο σας και το πού ζείτε. Σε τελική ανάλυση, ένα καλό πιστωτικό σκορ μπορεί να σας επιτρέψει να αγοράσετε ένα σπίτι ή να χρηματοδοτήσετε ένα αυτοκίνητο, ώστε να μπορέσετε να φτάσετε στη δουλειά.

Η κακή πίστωση ή η κακή πίστωση, από την άλλη πλευρά, μπορεί να δυσκολέψουν την απόκτηση ενός δανείου που πραγματικά χρειάζεστε, ειδικά όχι με τα καλύτερα επιτόκια και όρους.

Αυτός είναι μέρος του λόγου που είναι έξυπνο να νοιάζεστε για την πίστωσή σας από νωρίς — λοιπόν πριν το χρειάζεσαι. Εάν ελπίζετε να δημιουργήσετε πίστωση τώρα, ώστε να μπορείτε να ζήσετε τη ζωή που θέλετε όταν είστε έτοιμοι, διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς λειτουργούν τα πιστωτικά σκορ και τους καλύτερους τρόπους για να δημιουργήσετε πίστωση που διαρκεί.

Βασικά Takeaways

  • Η πιστωτική σας βαθμολογία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να αγοράσετε ένα σπίτι, να χρηματοδοτήσετε ένα αυτοκίνητο ή να συνάψετε ένα προσωπικό δάνειο.
  • Το πιο κοινό πιστωτικό σκορ είναι το σκορ FICO. Αυτός ο τύπος βαθμολογίας χρησιμοποιείται από το 90% των κορυφαίων δανειστών.
  • Υπάρχουν πέντε βασικούς παράγοντες που συνθέτουν τη βαθμολογία FICO σας — το ιστορικό πληρωμών σας, τα ποσά που οφείλετε, τη διάρκεια του πιστωτικού ιστορικού σας, τη νέα πίστωση και το πιστωτικό σας μείγμα.
  • Η δημιουργία πιστώσεων από το μηδέν μπορεί να είναι μια πρόκληση, ωστόσο υπάρχουν πολλά χρηματοοικονομικά προϊόντα για τη δημιουργία πιστώσεων που μπορούν να βοηθήσουν.

Πώς λειτουργούν τα πιστωτικά αποτελέσματα

Προτού μάθετε πώς να δημιουργείτε το πιστωτικό αποτέλεσμά σας, θα πρέπει να έχετε μια βασική κατανόηση του τρόπου με τον οποίο καθορίζονται τα πιστωτικά σκορ. Όσον αφορά τις βαθμολογίες FICO, θα πρέπει πρώτα να σημειώσετε το γεγονός ότι η βαθμολογία σας μπορεί να πέσει μεταξύ 300 και 850, με τις υψηλότερες βαθμολογίες να δείχνουν καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα.

Μέσα σε αυτό το ευρύ φάσμα, υπάρχουν διαφορετικές βαθμίδες βαθμολογιών για να προσπαθήσετε. Με τη μέθοδο βαθμολόγησης FICO, τα εύρη πιστωτικών αποτελεσμάτων είναι τα εξής:

Σύμφωνα με USA Todayο μέσος όρος VantageScore (άλλος τύπος πιστωτικής βαθμολογίας που λειτουργεί παρόμοια με το σκορ FICO) είναι επί του παρόντος στο 702, το οποίο είναι υψηλότερο από το μέσο όρο βαθμολογίας 697 που αναφέρθηκε το 2022.

Ανεξάρτητα από αυτό, είναι καλύτερο να πυροβολείτε για βαθμολογία 670 ή υψηλότερη, κυρίως επειδή αυτό είναι το όριο όπου οι δανειστές πιστεύουν ότι έχετε καλό πιστωτικό σκορ.

Γνωρίζοντας το εύρος των πιστωτικών αποτελεσμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε ένα γκολ για να σουτάρετε, αλλά πρέπει επίσης να γνωρίζετε τους παράγοντες που παίζουν ρόλο. Η μέθοδος βαθμολόγησης FICO λαμβάνει υπόψη πέντε διαφορετικούς παράγοντες κατά τον προσδιορισμό της βαθμολογίας σας:

  • Ιστορικό πληρωμών (35%): Αυτός ο παράγοντας εξετάζει πόσο συχνά πληρώνετε τους λογαριασμούς σας πρόωρα ή έγκαιρα, καθώς και εάν έχετε καθυστερημένες πληρωμές.
  • Οφειλές (30%): Αυτός ο παράγοντας εξετάζει πόσα χρέη οφείλετε σε σχέση με τα πιστωτικά σας όρια.
  • Διάρκεια του πιστωτικού σας ιστορικού (15%): Αυτός ο παράγοντας εξετάζει τη μέση διάρκεια όλων των πιστωτικών λογαριασμών σας μαζί.
  • Νέα πίστωση (10%): Αυτός ο παράγοντας λαμβάνει υπόψη πόσα νεότερα σκληρά ερωτήματα και πιστωτικούς λογαριασμούς έχετε.
  • Πιστωτικό μείγμα (10%): Το πιστωτικό σας μείγμα λαμβάνει υπόψη τους τύπους πίστωσης που έχετε, συμπεριλαμβανομένης της ανακυκλούμενης πίστωσης, της πίστωσης με δόσεις και άλλων.
Διαβάστε περισσότερα  5 βήματα για να αφαιρέσετε αρνητικά στοιχεία από την πιστωτική σας αναφορά (2023)

6 τρόποι για να αποκτήσετε γρήγορα πίστωση

Εάν θέλετε να μάθετε πώς να χτίσετε το πιστωτικό σας σκορ, μια ματιά στους παράγοντες που περιγράψαμε παραπάνω μπορεί να σας βοηθήσει. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα συγκεκριμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να δημιουργήσετε γρήγορα το πιστωτικό σας σκορ, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Αποκτήστε μια ασφαλή πιστωτική κάρτα

Η δημιουργία πίστωσης μπορεί να είναι μια πρόκληση όταν δεν έχετε καμία, κυρίως επειδή είναι δύσκολο να λάβετε έγκριση για οποιοδήποτε τύπο πιστωτικής κάρτας ή δανείου. Ωστόσο, οι ασφαλείς πιστωτικές κάρτες σάς βοηθούν να παρακάμψετε εντελώς αυτό το ζήτημα — δηλαδή αν είστε πρόθυμοι να βάλετε εξασφαλίσεις.

Με μια ασφαλή πιστωτική κάρτα, οι καταναλωτές συνήθως καταθέτουν μια κατάθεση μετρητών από 49 $ έως 200 $ ή περισσότερο. Αυτή η εξασφάλιση εξασφαλίζει την πιστωτική τους γραμμή, η οποία τους δίνει ένα μικρό ποσό αγοραστικής δύναμης.

Πολλές εξασφαλισμένες πιστωτικές κάρτες δεν απαιτούν ετήσια χρέωση, ενώ ορισμένες σας επιτρέπουν να κερδίσετε ανταμοιβές. Επίσης, σημειώστε ότι η κατάθεση μετρητών που καταθέσατε επιστρέφεται πλήρως όταν κλείσετε τον λογαριασμό σας ή αναβαθμίσετε την κάρτα σας σε καλή κατάσταση.

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα των ασφαλισμένων πιστωτικών καρτών είναι το γεγονός ότι αναφέρουν στα τρία πιστωτικά γραφεία — Experian, Equifax και TransUnion.

Αυτό σημαίνει ότι, καθώς χρησιμοποιείτε μια ασφαλή πιστωτική κάρτα για μικρές αγορές και πληρώνετε τον λογαριασμό σας εγκαίρως, η ασφαλής πιστωτική σας κάρτα μπορεί να προσθέσει βάθος στο πιστωτικό ιστορικό σας και να ενισχύσει το πιστωτικό σας σκορ.

Υποβάλετε αίτηση για δάνειο Credit Builder

Μια άλλη επιλογή για την οικοδόμηση πίστωσης περιλαμβάνει την υποβολή αίτησης για δάνειο οικοδόμου πίστωσης. Με αυτό το είδος δανείου από τον Self, για παράδειγμα, οι καταναλωτές λαμβάνουν ένα είδος «δάνειο» που τους επιτρέπει να πραγματοποιούν πληρωμές σε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου.

Ενώ στην πορεία χρεώνεται ένα μικρό ποσό σε προμήθειες και τόκους, ο χρήστης του δανείου παίρνει πίσω τα χρήματα που πληρώνει για το δάνειο στο τέλος. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι πληρωμές που πραγματοποιούν αναφέρονται στα πιστωτικά γραφεία, δίνοντάς τους την ευκαιρία να δημιουργήσουν γρήγορα το πιστωτικό αποτέλεσμά τους.

Ενώ τα δάνεια δημιουργίας πιστώσεων δεν είναι δωρεάν με κανένα τρόπο, δεν χρειάζεται να είναι και δαπανηρά. Όπως μπορείτε να δείτε από το παρακάτω στιγμιότυπο οθόνης, ένα δάνειο δημιουργίας πιστώσεων από τον Self μπορεί να κοστίσει μόλις 48 $ σε 12 μήνες.

Διαβάστε περισσότερα  Η αδειοδότηση ανοικτής θαλάσσης δεν είναι το ζητούμενο, χρειάζεται μεγάλη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο – Εντός τροχιάς

Δοκιμάστε τις εφαρμογές δημιουργίας πιστώσεων

Εξετάστε επίσης μια χούφτα δωρεάν εφαρμογές που μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε πίστωση χωρίς πολλή δουλειά από την πλευρά σας και χωρίς να πάρετε οποιοδήποτε είδος δανείου. Με το Experian Boost, για παράδειγμα, οι καταναλωτές μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή και να αρχίσουν να λαμβάνουν πίστωση για υπηρεσίες ροής που πληρώνουν, λογαριασμούς κοινής ωφελείας και πολλά άλλα.

Το Experian Boost είναι εντελώς δωρεάν και μπορείτε ακόμη και να ρίξετε μια δωρεάν ματιά στο FICO® Score 8, απλώς κατεβάζοντας την εφαρμογή. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάζεστε έξι μήνες πιστωτικού ιστορικού για να αποκτήσετε ένα πιστωτικό σκορ FICO και να αξιολογήσετε καλύτερα την πιστοληπτική σας ικανότητα με την πάροδο του χρόνου.

Κοιτάξτε τις πιστωτικές σας αναφορές

Ένα άλλο βήμα που μπορείτε να κάνετε για να δημιουργήσετε πίστωση περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι δεν έχετε κραυγαλέα λάθη στις πιστωτικές εκθέσεις σας. Σε τελική ανάλυση, η εσφαλμένη αναφορά στις πιστωτικές εκθέσεις σας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη βαθμολογία σας, ωστόσο δεν θα ξέρετε ότι έχετε προβλήματα εκτός και αν αφιερώσετε χρόνο για να εξετάσετε τις αναφορές σας.

Ευτυχώς, ο ιστότοπος AnnualCreditReport.com επιτρέπει στους χρήστες να δουν τις πιστωτικές αναφορές από τα τρία πιστωτικά γραφεία — Εμπειρικός, Equifaxκαι TransUnion – δωρεάν.

Ενώ στο παρελθόν μπορούσατε να βλέπετε καθεμία από τις αναφορές σας μόνο μία φορά κάθε 12 μήνες μέσω αυτού του ιστότοπου, μπορείτε πλέον να ελέγχετε τις πιστωτικές αναφορές σας έως και μία φορά την εβδομάδα δωρεάν λόγω της πανδημίας COVID-19.

Μόλις κάνετε λήψη και των τριών πιστωτικών αναφορών σας, φροντίστε να τις εξετάσετε για λανθασμένες αναφορές, όπως ψευδείς καθυστερήσεις πληρωμών ή λανθασμένα οφειλόμενα υπόλοιπα. Εάν εντοπίσετε προβλήματα ή εσφαλμένες πληροφορίες, θα πρέπει να αμφισβητήσετε τα σφάλματα πιστωτικής αναφοράς και να τα αφαιρέσετε.

Γίνετε Εξουσιοδοτημένος Χρήστης

Το να γίνετε εξουσιοδοτημένος χρήστης της πιστωτικής κάρτας άλλου ατόμου μπορεί επίσης να συμβάλει στη γρήγορη δημιουργία πίστωσης. Όταν είστε εξουσιοδοτημένος χρήστης, οι πληρωμές που γίνονται στον λογαριασμό του κύριου κατόχου της κάρτας μπορούν να βοηθήσουν στην προσθήκη βάθους στις πιστωτικές αναφορές σας, ενισχύοντας έτσι τη βαθμολογία σας.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ισχύει και το αντίθετο και ότι ένας κύριος κάτοχος κάρτας που πληρώνει αργά τους λογαριασμούς του έχει τη δυνατότητα να βλάψει το πιστωτικό σας σκορ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στο τέλος της ημέρας, θα πρέπει να γίνετε μόνο εξουσιοδοτημένος χρήστης δίπλα σε κάποιον που εμπιστεύεστε και το αντίστροφο.

Χρησιμοποιήστε την πίστωση με υπευθυνότητα

Είτε κάνετε αίτηση για μια εξασφαλισμένη πιστωτική κάρτα, είτε συνάπτετε δάνειο για τη δημιουργία πιστωτικών μονάδων είτε χρησιμοποιείτε τη διαθέσιμη πίστωση που έχετε ήδη ως μέσο για να δημιουργήσετε το πιστωτικό αποτέλεσμά σας, υπάρχουν πολλά βήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποδείξετε την πιστοληπτική σας ικανότητα σε πιθανούς δανειστές.

Οι πιο σημαντικές κινήσεις δημιουργίας πιστώσεων περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Πληρώστε όλους τους λογαριασμούς σας έγκαιρα ή έγκαιρα. Δεδομένου ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας που συνθέτει τη βαθμολογία FICO σας είναι το ιστορικό πληρωμών σας, η έγκαιρη ή έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών είναι η καλύτερη κίνηση που μπορείτε να κάνετε.

    Εάν ανησυχείτε ότι θα χάσετε κατά λάθος έναν λογαριασμό, λάβετε μέτρα για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα τον ξεχάσετε, όπως να ορίσετε υπενθυμίσεις ημερολογίου ή να ρυθμίσετε τους λογαριασμούς σας σε αυτοψία.

  • Κρατήστε ανοιχτούς παλιούς λογαριασμούς. Επίσης, αποφύγετε να κλείνετε παλαιότερους λογαριασμούς που έχετε, εάν είναι σε καλή κατάσταση. Η διατήρηση των παλιών λογαριασμών ανοιχτών μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τη μέση διάρκεια του πιστωτικού σας ιστορικού — ακόμα κι αν δεν τους χρησιμοποιείτε.
  • Παρακολουθήστε το πιστωτικό αποτέλεσμά σας. Τέλος, μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε το πιστωτικό αποτέλεσμά σας καθώς το χτίζετε με την πάροδο του χρόνου. Παρακολουθώντας την πρόοδό σας, μπορείτε να δείτε πώς τα πάτε και να μάθετε γρήγορα εάν κάτι έχει πάει στραβά.
Διαβάστε περισσότερα  6 τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει πίστωση κατά τη διάρκεια του κολεγίου

Διαφορά μεταξύ πίστωσης δόμησης και διόρθωσης πίστωσης

Τα βήματα που περιγράφουμε παραπάνω είναι καλά ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στο ταξίδι σας για τη δημιουργία πιστώσεων, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ της δημιουργίας πίστωσης και της διόρθωσης πιστωτικών λαθών που έχετε κάνει στο παρελθόν.

Στο προηγούμενο σενάριο, όταν δεν έχετε πίστωση για να μιλήσετε, η κύρια εστίασή σας θα πρέπει να είναι να πληροίτε τις προϋποθέσεις για ορισμένες βασικές πιστωτικές γραμμές (δάνεια δημιουργίας πιστώσεων, εξασφαλισμένες πιστωτικές κάρτες, κ.λπ.) προκειμένου να ξεκινήσετε τη δημιουργία ενός πιστωτικού ιστορικού.

Στο τελευταίο σενάριο, ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα βήματα για να φτάσει η πίστωσή σας εκεί που πρέπει.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχετε προεπιλεγμένους λογαριασμούς πίστωσης. Σε αυτήν την περίπτωση, τα παραπάνω βήματα δεν θα βοηθήσουν απαραιτήτως την κατάστασή σας μέχρι να αποκτήσετε τους προεπιλεγμένους λογαριασμούς σας σε καλή κατάσταση.

Εάν προσπαθείτε να διορθώσετε την πίστωση, η επόμενη καλύτερη κίνηση συνήθως περιλαμβάνει την πραγματοποίηση πληρωμών σε παλιούς λογαριασμούς σε προεπιλογή και την εργασία για την εξόφλησή τους.

Φυσικά, μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε σε ένα πρακτορείο επισκευής πιστώσεων όπως Credit Saint για βοήθεια. Όχι μόνο μια εταιρεία επισκευής πιστώσεων μπορεί να χρησιμεύσει ως δικηγόρος σας, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να διαπραγματευτείτε με τους πιστωτές για να μειώσετε τα επιτόκιά σας ή να εξασφαλίσετε καλύτερους όρους αποπληρωμής.

Η Credit Saint και άλλες παρόμοιες εταιρείες εργάζονται επίσης για τον εντοπισμό προβληματικών στοιχείων στις πιστωτικές εκθέσεις σας, ώστε να μπορούν να επιλύσουν αυτά τα στοιχεία.

Η κατώτατη γραμμή

Η δημιουργία πίστωσης απαιτεί χρόνο και υπομονή, αλλά απαιτεί επίσης ένα ορισμένο ποσό δεξιοτήτων και γνώσεων για τη δημιουργία πιστώσεων. Ευτυχώς, η διαδικασία δεν είναι τόσο περίπλοκη και υπάρχουν προϊόντα δημιουργίας πιστώσεων που απευθύνονται ειδικά σε άτομα που πρέπει να δημιουργήσουν πίστωση ή να επιδιορθώσουν πιστωτικά λάθη από το παρελθόν.

Εάν πρέπει να ξεκινήσετε τη δημιουργία πίστωσης, γνωρίζετε τώρα ακριβώς ποια βήματα πρέπει να κάνετε στη συνέχεια. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε, τόσο πιο γρήγορα θα έχετε ένα πιστωτικό αποτέλεσμα για το οποίο μπορείτε να είστε περήφανοι.